CV Nadine Salas

Nadine Salas werd geboren op Aruba. Zij studeerde aan de Willem de Kooning Academie van Rotterdam en behaalde in 1993 haar HBO diploma met richtingen fotografie en interactief ontwerpen.

Zij werkt momenteel freelance als fotograaf en internet-redacteur voor diverse opdrachtgevers, zowel in Nederland als Aruba, waarbij de laatste jaren de nadruk is komen te liggen op internet, zowel ontwerp als fotografie, beeldredactie en beeldbewerking voor internet.
Tot haar opdrachtgevers horen o.a. Kennisnet, Hogeschool Rotterdam, Bit- IC, WDS-Dutch Dynamic Design, Viva.nl, Bortiboll, Randstad Uitzendbureau district Rotterdam, VVV Rotterdam, Archeologisch Museum Aruba, Cleo van Planet Internet en Aruba Today.

Van 1998 tot en met 2000 werkte Nadine Salas voor de websites Libelle.nl en Vrouwonline.nl als internet-ontwerper en (beeld)redacteur. Tot haar werkzaamheden behoorden ontwerpen van nieuwe secties voor de sites, updatewerk, redactie, uitzoeken van beeld bij nieuwe producties, het begeleiden van redacteuren bij het uitzoeken en bewerken van beeld. Zij heeft voor de redacteuren een centraal beschikbare beeldbank opgezet. Tevens werkte zij mee als freelance fotograaf voor diverse producties voor de sites, commercieel en redactioneel, met zowel gewone als digitale fotografie.

In februari 2000 lanceerde zij de website Aruba-Ecards.com als voorbeeld voor haar ontwerpwerk en als etalage voor haar Arubaanse (stock)fotografie. Deze website die regelmatig wordt aangevuld met nieuwe foto’s, heeft gemiddeld 100 bezoekers per dag.

Eind 1999 participeerde zij in The Millennium Photoproject, een internetproject waarbij men fotografen over de hele wereld de mogelijkheid gaf om in beeld te brengen wat er gebeurde tussen 12.00 AM op 31 december 1999 en 12.00 AM 1 januari 2000. De beelden werden verzameld via internet en gepubliceerd als boek “Dawn of the 21st century”, waarbij haar foto van het uitrollen van de 2 km lange vuurwerk sliert in Oranjestad werd geselecteerd voor publicatie.

Uitgeverij Art Unlimited nam in 1999 twee van haar foto’s in productie als postkaarten, “Maritza’s kitchen table” en “Tulpen uit Rotterdam”.

In februari 1998 kreeg Nadine Salas een foto-opdracht van Discovery Channel Online om begeleidend beeld te maken bij een dagelijks verslag op de website over de totale zonsverduistering op Aruba. Het project heette “Chasing the eclipse” en werd geschreven door Hannah Holmes. Deze opdracht werd mogelijk doordat de redacteuren van Discovery Channel Online haar foto’s op internet hadden gezien.

In 1996 ontwierp zij in opdracht van Setar, de Arubaanse telefoonmaatschappij een serie telefoonkaarten met het thema Awa/Biento/Solo, hetgeen Water/Wind/Zon betekent. Voor deze serie fotografeerde zij dansers die op symbolische wijze gestalte gaven aan de elementen die het Arubaanse landschap vorm geven. Naast de telefoonkaarten, waren meerdere foto’s van dit project te zien tijdens de Awa/Biento/Solo expositie in het hoofdkantoor van Setar te Oranjestad.

Ook organiseerde zij samen met kunstenaar Renwick Heronimo een expositie voor Arubaanse kunstacademie studenten met de naam Simiya ‘96. Het woord Simiya betekent zaadje in het papiamento. Doel van deze expositie was om de jonge kunstenaars reeds tijdens hun studie de ervaringen van het exposeren mee te geven en het Arubaanse publiek kennis te laten maken met het werk van deze jonge kunstenaars. De expositie kreeg zeer veel aandacht in de media en was erg succesvol. Verschillende kunstenaars verkochten hun werk of kregen opdrachten naar aanleiding van de presentatie.

Schrijfster Vanja Oduber selecteerde een aantal van haar foto’s voor publicatie in het boek Aruba Carnival, uitgegeven in november 1996.

In augustus 1995 exposeerde zij haar serie “De Macho en de Maagd” samen met een overzicht van haar fotografie op Curaçao, in het Academia die Arte.

Het NBLC, Nederlandse Bibliotheek en lectuurcentrum koopt in 1995 een tiental foto’s over Aruba aan om een rondreizende tentoonstelling voor bibliotheken samen te stellen met het thema “Aruba Cultureel Paradijs” . Van 1995 tot 1997 was deze tentoonstelling in minstens 9 Nederlandse bibliotheken te zien.

Nadine Salas was 1 van de 10 fotografen die geselecteerd werden voor het project “Inside Out” van het NFI ter gelegenheid van de Fotografie Biennale Rotterdam in November 1994.

In April 1994 exposeerde zij een selectie uit de “Macho en de Maagd” serie samen met twee andere kunstenaars in Museum Hillesluis in Rotterdam Zuid.

In augustus 1993 opende de solo-expositie “Macho en de Maagd” in Instituto di Cultura in Oranjestad op Aruba. Dit afstudeerproject, over de man-vrouw relaties op werd geschoten op Aruba en Curaçao en werd gesubsidieerd door de UNOCA.

In augustus 1992 exposeerde Nadine Salas “Zon en Schaduw” in de Arubaanse Bibliotheek in Oranjestad, Aruba. Deze beelden, tevens gesubsidieerd door UNOCA, gaven de achterkant van de Arubaanse cultuur weer.

De expositie "Oerlandschap" over de Arubaanse Noordkust werd gesubsidieerd door de UNOCA en was te zien in augustus 1990 in Art Gallery restaurant Gasparito.

In februari 1990 exposeerde zij in Art Gallery Artishock in Oranjestad, Aruba.

In augustus 1988, een jaar nadat zij aan de kunstacademie van Rotterdam was toegelaten, organiseerde Nadine Salas haar eerste solo expositie in de nationale bibliotheek van Aruba.